Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozás

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió

(BEOSZ DAR)

 

2012-2015

 

A BEOSZ DAR közhasznú szervezetnek, 16 tagszervezete van (10 Bács-Kiskun, 2 Békés, 4 Csongrád megyében), amelyek egyben a BEOSZ tagszervezetei is. Tagságának (1280 fő, honvédségi 55.9, nő 49.5, rendvédelmi 29.7, özvegy 21.5, civil 15.6%) jelentős része egykori honvédségi szervezetek, nyugállományú, járadékos katonái és nyugdíjasai, de vannak hivatásos katonák, aktív közalkalmazottak, nyugállományú, illetve nyugdíjas rendvédelmiek és mindezek hozzátartozói, valamint egyre nagyobb számban jelentkeznek tevékenységünket vonzónak tartó civilek is.

 

A DAR közgyűlése 2012. 04. 21-én választotta meg a jelenlegi tisztségviselőit. Az elnökséget az elnök mellett az elnökhelyettes, tikár, 3 alelnök, gazdasági vezető alkotja, amelynek munkáját segíti a tanácsadó és a nőtagozat vezető, valamint 2 tiszteletbeli (TB) elnök. A DAR tevékenységét a 3 tagú Felügyelő Bizottság (FB=1 elnök, 2 tag) vigyázza. A DAR székhelye Kalocsa, ahol az elnökség vezető csoportja (EVCS=elnök, elnökhelyettes, titkár, gazdasági vezető), valamint a tanácsadó és a FB 1 tagja, a további tisztségviselők közül 1 alelnök Kecskeméten, 1 TB elnök, a FB elnöke és 1 tagja Kiskunfélegyházán, 1 alelnök Orosházán, 1 alelnök és 1 TB elnök Szegeden tevékenykedik.

 

A BEOSZ és a DAR elnökség, valamint a tagszervezetek folyamatos kapcsolattartása alapvetően két e-mail „átjátszó állomással” valósul meg az elnökhelyettes és a titkár felügyeletével. Azonnal továbbítjuk a BEOSZ elnökségtől a tagszervezetekre vonatkozó tudnivalókat. Körleveleket küldünk a tagszervezeteknek, minden BEOSZ és DAR rendezvény előtt és után, beleértve a különböző elnökségi üléseket is. A kérdéseket, válaszokat e-mail mellett telefonon, postai úton is küldhetik a tagszervezetek. A BEOSZ elnökéhez, vagy az elnökség (operatív csoport, BEOSZ iroda) részére közvetlenül küldött kérésekről, kérdésekről, vagy válaszokról a tagszervezetek tájékoztatják a DAR elnökét, vagy az EVCS tagjait.

 

2012-ben kialakították a DAR tisztségviselők üléseinek rendjét. Az EVCS minden BEOSZ és DAR rendezvény előtt és után, a DAR elnökség bővített vezető csoport (EBVCS=EVCS+tanácsadó, FB tag) minden szakvéleményt igénylő estben ülésezik Kalocsán.

 

A DAR elnökség (E=EVCS+alelnökök) évente, a DAR tagszervezeti elnökök Továbbképző és egészségmegőrző összevonása, a DAR Munkaterv és Közgyűlés napirendjének összeállítása előtt, és a DAR tagszervezetek közgyűlései után, a DAR elnökség bővített (EB=E+nőtagozat vezető, TB elnökök, FB) formában évente a DAR Közgyűlés előtt és minden szakvéleményt igénylő esetben ülésezik Szegeden.

 

Ezen kívül valamennyi BEOSZ és DAR rendezvényen tartanak megbeszélést, egyeztetést a jelenlévő tagszervezeti elnökök vagy képviselőik, valamint a tisztségviselők a soron következő feladatokkal kapcsolatban.

 

Az évente ismétlődő fontosabb DAR rendezvények, a Bajtársi, a Kistérségi, a Katonaözvegy és özvegy katona, az Idősek napi találkozók, a Hősök napi, a Honvédelmi napi, valamint a műszaki és rakéta-tüzér, légvédelmi rakéta-tüzér fegyvernemi megemlékezések. A DAR rendezvényeket előkészítő, illetve rendező tagszervezeteket személyesen keresi fel a DAR elnök, ha kell több alkalommal is.

 

A DAR a továbbiakban igyekszik megőrizni kialakított működési rendjét, és nyitottságát megtartva szeretné növelni tagságát, valamint teljesíteni a BEOSZ és a DAR Alapszabályaiban, Munkaterveiben megfogalmazott feladatokat.