Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gábor Á. szoboravatás és éves találkozó

Méltó helyen Gábor Áron  (Galambos Sándor cikke. Köszönjük a tudósítást!)

A nevét viselő utca mellett, az egykori honvédségi szolgálati lakóházak előtti téren állította fel - a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre tagjainak kezdeményezésére - a város önkormányzata a napokban Gábor Áron, az 1848/49-es szabadságharc legendás ágyúöntője, a kökösi ütközetben elesett honvédőrnagy mellszobrát.

1.jpg

 

Egy orosz ágyúgolyó által megölt ágyúöntő mester emléke előtt tisztelegtek a Kalocsa lakói és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiójának tüzér hagyományait ápoló nyugállományú szervezetek képviselői. A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre rendezvényének résztvevői Szent Borbáláról, a tüzérek védőszentjéről és az egykori légvédelmi tüzér ezred megalakításának 54. évfordulójáról is megemlékeztek.

 

A városi ünnepség Gábor Áron szobrának felavatásával kezdődött, amelyen Romsics Imre, a helyi Viski Károly Múzeum igazgatója és dr. Bálint József Miklós polgármester idézték fel a legendás honvédőrnagy emlékét. Az ünnepi műsorban az 1848/49-es szabadságharchoz kapcsolódó verseket szavaltak: Gálné Baka Ágnes, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület tagja és Fekete Gréta, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola 5. osztályos tanulója.

2.jpg

 

Dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a rendező Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Körének elnöke elmondta: a szobrot a ’70-es években egyetemi előfelvételis sorkatonák készítették. Felállításának időpontja ismeretlen, eddig a bezárt Miskei úti, volt Gábor Áron laktanya udvarán állt. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ajándékozta a városnak, felújítását a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. szakemberei vállalták.

A rendezvény ezt követően a Honvédelmi emlékparkban folytatódott, ahol a résztvevők megkoszorúzták a valaha Kalocsa helyőrségben szolgált katonák emlékhelyét. Az ünnepségen részt vett - többek közt - Matyi Tibor alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese, Györgypál Csaba nyugállományú alezredes, a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesületet elnöke, Fadgyas István nyugállományú őrnagy, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Egyesülete elnöke és Szegletes László nyugállományú törzszászlós, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnökhelyettese. Nagy Csaba szaktanár vezetésével a város diákjait a Bajai Szakképzési Centrum Dózsa György Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma rendészeti osztályának a tanulói képviselték.

3.jpg

x_dsc0318_emlekparkban.jpg

x_dsc0354_emlekparkban.jpg

A két helyszínen zajlott megemlékezés színvonalát az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara emelte. Vezényelt: Kovács István őrnagy.

Fotó: a szerző felvételei