Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudósítás a 215. Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK) háza tájáról

Tudósítás a 215. Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK) háza tájáról

 

1. Május elején tartotta közgyűlését a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület (KAHOKE), melynek meghatározó szakosztálya a KLKHK, amely egyben a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének kalocsai szervezete is. A KAHOKE tagsága által elfogadott Munka és Rendezvény Tervben szerepel egy rendezvénysorozat „Kalocsai Légvédelmi Katonákkal a világháborúk nyomában” elnevezéssel Kalocsa Járás általános és középiskolás tanulói részére, természetesen a KLKHK rendezésében.

A rendezvénysorozat első rendezvényeként, Kalocsa Város Önkormányzata, a Kalocsa Művelődési Központ és a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Kalocsai Tankerülete támogatásával 05.19-én rendezett Honvédelmi napon vehettek részt Kalocsa lakosai. Közreműködtek a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi zenekara és díszelgő katonái, a Kecskeméti Katonai Igazgatási Iroda az MH-t bemutató toborzó pont működtetésével. A díszalegységben MH 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred Csapatzászlaja volt látható. Kiállításra kerültek I. és II. Világháborús fegyver és katonai ékítmény gyűjtemények is.

A rendezvényre érkező kalocsai általános és középiskolai tanulókat, az őket kísérő tanárokat, a felnőtt lakosságot, továbbá a sajtó munkatársait térzenével, majd a Városi Színházban rövid tájékoztatóval és a rendezvényre emlékeztető díszes Emléklappal fogadták a rendezők, ahol ezután katonai témájú filmeket nézhettek, köztük a „Magyar Honvédség 160 éve” címűt, amely 1848-tól közel napjainkig foglalta össze a MH történetét.

A kiállítások és a filmek megtekintése után a résztvevők díszalegység és a katonazenekar vezetésével, átvonultak a Hősök emlékművéhez. Ott megemlékeztek az I. Világháborúból eredeztethető Magyar Hősök napjáról és a II. Világháború befejezésének 70. évfordulójáról. Ezután a díszmenet a Batthyány kormány emlékművéhez vonult, ahol a Magyar Honvédelem napjára emlékeztek. Mindkét helyszínen szavalat hangzott el a KAHOKE Klubszínpad tagjai előadásában. Az emlékműveknél a koszorúkat katonai tiszteletadással helyezték el: Kalocsa Város lakossága nevében dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselő, a Honvédséghez kötődő szervezetek nevében Várszegi Ferencné a BEOSZ DAR elnökhelyettese.

A rendezvény mindenoldalú biztosításában a KLKHK tagságán kívül, közreműködtek a MH Anyagellátó Raktárbázis katonái, mint a szakmai-technikai, valamint a Kalocsai Rendőrkapitányság munkatársai és a Kalocsai Polgárőr Egyesület tagjai, akik a terület és útvonal biztosítás megvalósítói, felelősei voltak.

A Honvédelmi nap zárásakor meghirdetésre került a rendezvénysorozat második rendezvényeként „A világháborúk nyomában” elnevezésű emlékdolgozat író pályázat, a következő, 2015-2016-os tanév 7-12 osztályos tanulói részére.

1-1.jpg                  1-2.jpg

1-3.jpg                  1-4.jpg

1-5.jpg

2. Kalocsára látogatott 06.18-án a 503. Honvéd Bajtársi Klub Tatáról 50 tagtárssal, Sárközi József ny. ezredes klubelnök vezetésével. A vendégeket a KLKHK fogadó bizottsága várta a Városi Színházban, ahol Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester tájékoztatóját hallgathatták, majd Kalocsa nevezetességeit bemutató filmet nézhettek meg. A KLKHK történetét és tevékenységét a kör elnöke mutatta be képekkel illusztrálva. A bemutatkozást emléklapok, ajándékok kölcsönös átadása követett.

Városnézés, kalocsai érdekességek vásárlása, a vendéglátókkal közösen elfogyasztott ebéd, bajtársi beszélgetés, Duna parti kirándulás szerepeltek a programban. A vendégek kissé elfáradva, de élményekkel gazdagodva indultak haza.

2-1.jpg  2-2.jpg

2-3.jpg           2-4.jpg

3. A közelmúltban szomorú hangulatban teltek a KLKHK tagjainak napjai. A miniszteri ígéret ellenére bezárásra kerülő laktanyákból el kellett szállítani a KLKHK emlékhelyit, az MH 15. Kalocsa Légvédelmi Rakéta és jogelőd Légvédelmi Tüzérezred emlékeit bemutató Csapattörténeti Emlékszoba és Légvédelmi Technikai Emlékpark gyűjteményeit. Az ideiglenes tárolásra Kalocsa Város Önkormányzata raktárat, a Viski Károly Múzeum tárolókat bocsátott a KLKHK rendelkezésére.

3.jpg

Dr Kovács György ny ezredes KLKHK elnök

 

2015.október 02.

Megemlékeztünk a Pákozdi győzelem 167.-, a KLKHK megalakulásának 14.-, az 1849-es Vértanúság 166. évfordulójáról, valamint az Idősek Világnapjáról. Az ünnepi műsort a Klub színpad művészei adták elő.

img_2877.jpg   img_2891.jpg

 

 

 

 

 

Az elnök tájékoztatást tartott a feladatokról, eseményekről, pénzügyi helyzetről.

img_2869.jpg    img_2884.jpg